Tuesday, 24 June 2014

Road to The Deepest Tin Mines In The World






Assalamualaikum .....




             Apa khabaq?? Da bape bulan tak berjumpa.Bulan 11 last year last update oiii..gila berhabuk blog ni. Well...orang busy ler katakan..kahkah..Cliche..So..memang agak lama da tak menulis rasa awkward la pulak nak buat ayat kat blog ni. Yelah sem lepas busy menulis untuk research paper je..Hadoi..Pada sape yang pernah tulis thesis mesti hangpa semua tahu macam mana peningnya nak buat satu ayat tu by your own words. Copy paste??? Ohh..sorryy...memang tak dapek nak nolongnye sebab zaman teknology kini lecturers semua ada software (turnitin) yang boleh check samada korang ada copy mana-mana kerja dekat internet, books,or others journals. Susahkan?? Zaman Mak & Pak kita dulu syok la sebab software ni tak di produce lagi. So..maybe diorang dapat menghabiskan research paper atau thesis mereka dengan hanya beberapa jam sahaja...Hahaa...Tak adil ,tak adil...


         Lepas habis sem sambung practical pula for 2 months. So sekarang baru ada masa skit nak update blog. Boss hari ni pun tak masuk office..haa..apa loiee..kita harus mengunakan sebaik mungkin wifi Architecture Firm ini..lol...



Ya..dalam kebusyan diri ini jangan disangka tiada masa untuk bersosial. So..untuk merealeasekan tension masa tengah buat research paper hari tu sempat lepak dekat Sungai Lembing, Pahang. 30 minutes from Kuantan and 3 and half hours from KL.






Apa yang best sangat kat Sungai Lembing ni? Kat dasar sungai dia ada banyak lembing ke? Apa attractions orang kat sana? From the history, Sungai Lembing is restored to retrospect the glorious days of Sungai Lembing as Pahang’s richest manufacturer of tin. Start operated since 1886. Kiranya sebelum zaman Jepun masihi dulu la da wujud aktiviti melombong bijih timah dekat sini. Tapi aku usha brother kerja kat sini dia kata baru setahun setengah tempat & terowong Sungai Lembing ini dibuka for public tourists. Semua informations pasal Tunnel ni boleh baca kat website Sungai Lembing Mines ni ok.







Main attraction dekat sini ofcourse la terowong dia kan. Nak masuk terowong ni bukan free ye adik-adik. You have to pay for the tickets. Aku pulak main masuk je siap da snap pic sekeping dua ingat tempat ni free. Patut akak tu pandang slack je.Ingatkan dia nak mintak nombor tepon, email facebook ke apa, rupanya semuanya ada ongkos nye ye pak! Yelah nak masuk toilet pun kena bayar 20 kupang apa..Haree...





Ok lah ada good news, kepada yang masih students, anda disarankan untuk membawa matric card or smart card korang sebab nanti dapat enjoice half price discount. So..takdeler terasa macam nak bayar tiket masuk Zoo or Genting. Hmmmm.....Sampai RM30 lak kan..Apa..ada emas ke dalam tu??? Huh! (emo)






Dah kenapa muka....



Brother belakang muka jam je..kehkeh


Nak masuk tunnel ni mula-mula nanti ada brother bawa naik train. Alah..tu gimik je..sebab lepas 100m atas train dia suh turun then jalan la korang sendiri sampai dalam..Haha..tapi memang dari luar Tunnel ni nampak macam creepy skit. Tapi bila masuk..wahh..sejuk macam dalam aircond. Rasa macam nak tarik bantal je tido..kehkeh...



















Dah kenapa?






Membawa diri menuju destinasi yang hakiki ...



For your information..Tunnel ini adalah antara terpanjang dan terdalam di dunia iaitu 971 meters (2.400 feet)...Dekat 1km tu... Dalam baii...tapi ramai yang tak tahu Malaysia ada Tunnel sepanjang ini. Maybe sebab terowong baru je open to public that's why pakar sejarahwan & geologist macam aku pun tak tahu...wakakaa...




Memang ni je la pose aku...Fuh..akhirnya keluar juga daku dari dalam gua ni..Fan Spain & England sila stay sampai habis worldcup k XD


Then..lepas keluar dari Tunnel, singgah pula di Muzium Sungai Lembing. Muzium ni dekat je dgn Tunnel ni. Jalan kaki pun boleehh...



Pergh awan nano...




U'ollz akan dapat tahu tentang history dan tengok replika machine-machine yang digunakan masa nak cari bijih timah dulu termasuklah salah silah bagaimana nama Sungai Lembing ni boleh dapat. Sekali baca history dia macam lebih kurang sama lak dengan macam mana Melaka dapat nama dia..lol...






Nearest to the Muzeum ada banyak jambatan gantung yang bolehlah disinggah pada sesiapa seumur hidup dia asyik cross jambatan concrete je. Mohon timbang dulu berat sebelum naik ok.




Oklah..sampei di sini sahaja perjalanan gua di Sungai Lembing ini. Maka terjawaplah sudah Research Question aku iaitu di Sungai Lembing ini ternyata dikenali kerana Bijih Timah bukanlah kerana Lembing..lol..lawak apa ko cuba buat ni? K lah..Bye...Wassalam....











Thanx for Reading & Have a nice day.










                              












1 comment:

Azrin Rahim said...

wah seronok nie, xthu plak sebab mase tu jalan2 area pahang xad plk ckap pasal muzium nie..bkn next trip boleh kesini.. bnyk benda bolh ambik gmbo..